Bandbreedte geeft het vermogen van een netwerk aan om informatie te verzenden. Dit is  een hoeveelheid gegevens die binnen een bepaalde tijd van het ene punt naar het andere kan worden overgedragen . Om het te berekenen, gebruiken we meestal een meeteenheid die wordt uitgedrukt in bits per seconde (bps) of megabits per seconde (Mbps). Laten we om het te begrijpen een kleine vergelijking maken met elektriciteit. Als je in ieder geval kiest voor het beste alles in 1 pakket is de kans best groot dat je behoorlijk snel internet hebt. Als je kiest voor het goedkoopste alles in 1 pakket kan het zijn dat je een wat mindere verbinding hebt.

De benodigde hoeveelheid elektriciteit is afhankelijk van de apparatuur die moet worden gevoed. Het voeden van een lamp vereist bijvoorbeeld minder elektriciteit dan een wasmachine. Voor internet is het hetzelfde: het ontvangen van een e-mail vereist minder bandbreedte dan het bekijken van een HD-film via de doos.

Het kan zijn dat je te weinig bandbreedte hebt voor je internetsnelheid

Wanneer u zich abonneert op een internetaanbieding, geeft uw serviceprovider u toegang tot een specifieke bandbreedte. Als u via uw doos een film in HD bekijkt, terwijl uw vrouw een serie op de tablet bekijkt, uw kinderen op internet surfen en bestanden downloaden van hun smartphone en uw computer bezig is met bijwerken, is het mogelijk dat de bandbreedte is verzadigend en internet roeit. Een geval dat vaak voorkomt. Volgens CSA waren er in 2018 zelfs 5,6 schermen (televisie, computer, smartphone, tablet) waarmee video’s konden worden bekeken.

Door het aantal apparaten dat tegelijkertijd op hetzelfde netwerk is aangesloten te beperken en het bandbreedte-intensieve gebruik (video, HDTV, videogames) te verminderen, verhoogt u natuurlijk de snelheid van uw internetverbinding.

Controleer software op de achtergrond en wis het cachegeheugen

Het is zeldzamer, maar het is mogelijk dat internet roeit en de bandbreedte verzadigt terwijl u de enige bent die internet gebruikt. Controleer in dat geval de programma’s die op uw computer worden uitgevoerd. Sommige software gebruikt internet om te werken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij torrent-software of VPN’s.

Ze kunnen op de achtergrond werken en bandbreedte verbruiken. Typ op pc ‘ resmon ‘ in de menubalk ‘Start’ van Windows, klik op het tabblad ‘netwerk’ en vink de programma’s aan die u wilt stoppen. Op een Mac gaat u naar de “Toepassingen”, selecteert u “Hulpprogramma’s”, vervolgens “Activiteitenmonitor” en ten slotte het tabblad “Netwerk”.

Vergeet ook niet om gecachte bestanden uit uw browser te verwijderen . Normaal gesproken kunt u met de map in het cachegeheugen pagina’s sneller laden op internet. Als het te vol is, kan het echter conflicten genereren en uw verbinding vertragen.